U bevindt zich hier:

Blusschuim

Van Ginkel Groep is uw officiële dealer voor de verscheidenheid aan SVM (Schuim Vormende Middelen), ook wel bekend als blusschuim, voor brandbestrijding in Nederland. We leveren een grote diversiteit aan blusschuimsoorten veelal binnen 24 uur op de gewenste locatie in Nederland. Bovendien bieden we de mogelijkheid tot opslag in ons eigen magazijn. Neem hiervoor contact op met een van onze deskundigen. Blusschuim is geschikt voor diverse doeleinden. Zo kunt u het schuim zowel repressief als preventief inzetten. Dit wil zeggen voor het bestrijden en controleren van branden als voor het afdekken van brandbare stoffen en vloeistoffen.

Heeft u behoefte aan deskundig advies of bent u benieuwd naar de mogelijkheden in uw situatie? Onze deskundigen bieden u graag advies op maat. Neem hiervoor contact met ons op.

Blusschuimtransitie

De blusschuimtransitie: een duurzame stap naar een veilige toekomst

De gezondheid van mens en milieu is een belangrijk thema in onze huidige samenleving. We worden steeds meer bewust van de impact die onze activiteiten hebben op de planeet, en we nemen steeds meer maatregelen om deze impact te verminderen.

Een van deze maatregelen is de blusschuimtransitie. Fluorhoudend blusschuim is een zeer effectief blusmiddel, maar het is ook schadelijk voor het milieu. Fluorhoudende stoffen zijn persistent in het milieu en kunnen schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en het ecosysteem.

In 2023 is de Europese Unie een verbod ingegaan op het gebruik van fluorhoudend blusschuim. Door over te stappen op alternatieve blusschuimmiddelen, kunnen we de impact van fluorhoudende stoffen op het milieu verminderen.

De Van Ginkel Groep: een ervaren partner voor de blusschuimtransitie

De Van Ginkel Groep is zich ervan bewust dat de blusschuimtransitie een complexe taak is. Daarom zijn wij al geruime tijd bezig met de voorbereiding op deze transitie.

Van Ginkel Groep beschikt over de expertise en ervaring om u te helpen bij de blusschuimtransitie. Wij zorgen ervoor dat uw blussysteem veilig en effectief blijft, en dat u aan de nieuwe wetgeving voldoet.

Wilt u meer informatie over de blusschuimtransitie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Diverse soorten blusschuim

Hoe het schuim werkt en waar u het voor inzet, hangt af van het soort foam dat u kiest. Er zijn namelijk verschillende soorten schuim. Omdat niet iedere brand hetzelfde is, vereist iedere type brand ook een andere manier van blussen. Het SVM is leverbaar in tal van soorten en kwaliteiten. Op basis van de chemische samenstelling en het toepassingsgebied zijn er vier hoofdgroepen te onderscheiden:

  • Fluorvrij SVM
  • Synthetisch SVM
  • Proteïne SVM
  • Training-SVM.

Blusschuim wordt gemaakt door schuimvormend middel toe te voegen aan water met een schuimtussenmenger. Voor het verkrijgen van een goed schuim is bovendien voldoende lucht nodig. Dit wordt met een schuimmaker aan de mix toegevoegd, doorgaans met een schuimstraalpijp. Hoeveel lucht precies wordt toegevoegd, bepaalt het type blusschuim dat gemaakt wordt.

Zwaarschuim

Door weinig lucht toe te voegen, ontstaat er een zwaarschuim dat erg nat is. Dit type brandblusschuim wordt veelal toegepast om brand op grote afstand te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan extreem explosiegevoelige branden, zoals een vliegtuig- of tankbrand.

Lichtschuim

Hoe meer lucht er aan de mix wordt toegevoegd, hoe droger het product. Dit droge schuim wordt lichtschuim genoemd. Lichtschuim wordt toegepast in situaties waarin het noodzakelijk is om een grote ruimte zo snel mogelijk te vullen met blusschuim. Denkt bijvoorbeeld aan grote loodsen en hangars.

Hoe werkt blusschuim?

Het blusschuim zorgt ervoor dat de temperatuur van een brandbare stof afkoelt. Daarbij zorgt de gesloten schuimlaag voor afdekking van het brandbaar materiaal, dat verdere uitdamping stopt. Het schuim heeft een gering warmtegeleidend vermogen en werkt zodoende isolerend. Door schuim bedekte materialen zullen hierdoor niet door de hitte worden (her)ontstoken. Ten slotte wordt zuurstof en eventueel brandbaar gas verdrongen door het schuim. Het schuim vult namelijk delen van installaties, ruimtes en riolen, waardoor andere gassen en zuurstof naar buiten wordt geperst.

Voordelen gebruik brandblusschuim

Er zijn meerdere goede redenen om te kiezen voor het blussen van een brand met schuim. Het is praktisch om eerst toe te lichten hoe een brand ontstaat. Om tot een brand te komen, is een combinatie van zuurstof, brandstof en de juiste temperatuur nodig. Een brand wordt gedoofd op het moment dat een van deze elementen wegvalt. Blusschuim is een zeer effectief in het blussen van branden door de volgende eigenschappen:

  • Scheidende werking: het schuimdeken dat door het schuim wordt gecreëerd, zorgt ervoor dat zuurstof niet meer bij de brandstoffen komt.
  • Verdrijvende werking: het schuim hoopt zich op in kleinere ruimtes. Ook hierdoor komt er geen zuurstof meer bij de materialen of brandstoffen.
  • Schuim koelt: het schuim bevat namelijk water, dat door de hoge temperatuur verdampt. Hierdoor wordt hitte aan de brand onttrokken.
  • Isolerend effect door lage thermische geleiding. De brandstof die nog niet ontbrand is raakt geïsoleerd en is hierdoor beschermt tegen de hitte.
  • Filmvorming: dit resulteert in uitstekende blussende eigenschappen die verdere ontbranding voorkomt.
  • Damponderdrukking door de gesloten schuimdeken.

Toepassingen van blusschuimsystemen

Het schuim is in diverse samenstellingen verkrijgbaar en heeft hierdoor een groot aantal toepassingen. Zo beschikken we uit een breed gamma dat is ontworpen om te voldoen aan de meest uitdagende brandgevaren. Zowel voor militaire, industriële, gemeentelijke, maritieme en civiele toepassingen is er een bijpassend product te vinden.

Van Ginkel Groep biedt de hoogwaardige producten van Sabo Foam NL aan. U heeft onder meer de keuze uit:

  • Waterfilm vormende schuimen (type AFFF)
  • Alcoholbestendige waterfilm vormende schuim (AR-AFFF) concentraten
  • Proteïne brandbestrijdingsschuimconcentraten
  • High Expansion (HI-EX) schuimconcentraten

AFFF-schuimconcentraten

AFFF-schuimconcentraten staan bekend om de goede bevochtigingseigenschappen, waardoor dit type schuim ook branden van klasse A effectief kan bestrijden. Gebruik in combinatie met droge chemische middelen voor optimale brandbestrijdingsprestaties. AFFF-concentraten zijn niet geschikt om te gebruiken voor het blussen van polaire brandstoffen met een aanzienlijke oplosbaarheid in water. Denk hierbij aan aceton, alcoholen en methylethylketon. Hiervoor maakt u gebruik van AR-AFFF-schuimconcentraten.

AR-AFFF-schuimconcentraten

Kies voor AR-AFFF-schuimconcentraten voor het onderdrukken van beide soorten klasse B brandstofbranden. Zowel bij polaire oplosmiddelen als koolwaterstof brandstoffen is dit schuim de beste keuze.

Proteïne brandbestrijdingsschuimconcentraten

Proteïne brandbestrijdingsschuimconcentraten zorgen voor een stevige schuimdeken voor brand- en damponderdrukking klasse B. Dit schuim wordt veel gebruikt door opslagfaciliteiten, raffinaderijen, gastankbedrijven en bij mariene systemen aan boord.

High Expansion (HI-EX) schuimconcentraten

High Expansion (HI-EX) schuimconcentraten zijn geschikt ter onderdrukking van klasse A-, klasse B- en LNG-branden. Voor brandbeveiliging in grote gebouwen wordt vaak gekozen voor dit type schuim, zoals in distributiecentra en vliegtuighangars.

Gecertificeerd blusfoam kopen

De Schuim Vormende Middelen (SVM) van Sabo Foam die u bestelt via Van Ginkel Groep beschikken over een verscheidenheid aan keurmerken. Zo zijn de producten onder andere gecertificeerd met EN1568:2008, UL-162 en MED B and MED D. Twijfelt u nog over het type schuim dat u nodig heeft? Neemt u dan zeker contact met ons op. Onze experts denken graag met u mee over het meest geschikte product. Heeft u uw beslissing gemaakt? Neem dan contact op met een van onze deskundigen. Sabo Foam is snel leverbaar binnen 24 uur binnen Nederland. U hoeft dus niet lang te wachten op uw producten.