De blusschuimtransitie
In dit artikel verteld technisch manager Jörg Sachse hoe bedrijven begeleidt worden in de blusschuimtransitie en het belang hiervan.
In de dynamische wereld van brandpreventie en -bestrijding speelt Van Ginkel een belangrijke rol. Met innovatieve oplossingen en advies ondersteunt Van Ginkel bedrijven om hun brandbeveiligingssystemen veiliger en milieuvriendelijker te maken. Technisch manager Jörg Sachse is sinds februari verantwoordelijk voor de blusinstallaties en leidt de overgang naar milieuvriendelijke blusschuimconcentraten – een proces dat bekendstaat als de blusschuimtransitie.
Waarom een transitie?
Blusschuimen bevatten al jarenlang PFAS-verbindingen, die schadelijk zijn voor mens en milieu. “PFAS zijn chemische stoffen die niet afbreken in de natuur en zich ophopen in de bodem, het water en zelfs in ons lichaam,” legt Jörg uit. Daarom heeft de EU besloten om het gebruik van PFAS in blusschuimen af te bouwen. Vanaf 2023 moeten fabrikanten en installateurs overstappen naar PFAS-vrije blusmiddelen. Het streven is om de volledige transitie voor 2035 te realiseren.
Van advies tot implementatie
Jörg Sachse en zijn team begeleiden klanten bij elke stap van deze transitie. “We beginnen met een grondige analyse van de bestaande blussystemen. PFAS-vrije blusschuimen hebben andere eigenschappen dan de traditionele schuimen, waardoor we bij elk bedrijf de juiste oplossing op maat moeten vinden.” Dit houdt in dat ze samen met de fabrikant bepalen welke concentraties en sproeidichtheden nodig zijn om effectief te blussen met de nieuwe PFAS-vrije schuimen. Daarnaast komt er veel bij kijken om een bestaand systeem PFAS-vrij te maken. “Het systeem moet eerst grondig worden gereinigd voordat we een PFAS-vrij middel kunnen toevoegen. Dit is een complex en kostbaar proces. Het belang voor mens en milieu maakt het echter een noodzakelijke stap.”
Een duurzame toekomst voor brandveiligheid
De overstap naar PFAS-vrije blusschuimen heeft aanzienlijke voordelen. Het milieuaspect is een grote drijfveer voor deze transitie, maar ook de gezondheid van medewerkers wordt beter beschermd. PFAS-verbindingen worden nooit uit de natuur of uit het lichaam verwijderd, dus de afwezigheid van deze stoffen is een grote winst. Om de veiligheid van hun medewerkers te waarborgen, heeft Van Ginkel strikte veiligheidsprotocollen. “Onze mensen zijn uitgerust met beschermende kleding, handschoenen, en gezichtsbescherming. Daarnaast zorgen we voor goede ventilatie in de ruimtes waar onze medewerkers met PFAS houdend blusschuim aan het werk zijn.“
Een langlopend proces
Jörg merkt dat de interesse in de blusschuimtransitie groeit. “Sinds het begin van dit jaar spreken we met bedrijven over de veranderingen die op hen afkomen. Wat begon met enkele informatieve gesprekken, groeit nu uit tot een grotere beweging. Dit komt vooral voort omdat bedrijven zich realiseren dat de regelgeving onvermijdelijk is en de kosten impact hebben op de bedrijfsvoering.” Van Ginkel zorgt voor een helder en zorgvuldig traject om klanten door de transitie te begeleiden, van de eerste adviezen tot de uiteindelijke installatie van PFAS-vrije systemen. Met de nieuwe regelgeving en het gedeelde belang van duurzaamheid, maakt de blusschuimtransitie een veilige toekomst mogelijk, zonder de schadelijke gevolgen van PFAS.
Terug naar overzicht
